Schimbă dimensiunea fontului

Viena Românească

Portalul Românilor din Austria

Acum este 29 Mar 2017 00:29

Scrie un subiect nouRăspunde Pagina 1 din 2   [ 20 mesaje ]
Du-te la pagina 1, 2  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 06 Mar 2011 13:34 

Membru din: 06 Mar 2011 12:58
Mesaje: 6
Buna ziua. Incerc sa spun pe scurt povestea mea. Acum aproximativ cinci luni, m-am casatorit cu un austriac. Ne-am casatorit din iubire, la inceput a fost foarte frumos, ne intelegeam foarte bine. La scurt timp insa au inceput problemele. Era totul bine atata timp cand eu eram de-acord cu el la absolut tot ceea ce spunea, in momentul cand nu ii dadeam dreptate, discutia degenera in cearta. Printre valize pregatite, plansete si injosiri eu am ales mereu sa mai dau o sansa relatiei noastre si sa raman cu el in Austria. Greseala a fost ca eu nu am lucrat in acest timp,pregatindu-ma pentru facultate si avand grija de casa. La ultima cearta s-a terminat totul... El mi-a spus atunci ca nu ma mai iubeste si nu mai vrea sa traiasca cu mine. Nu se mai putea salva nimic,asa ca am hotarat sa plec, doar ca despartireaa fost una foarte dureroasa. Desi eu am hotarat sa plec, el si-a adus parintii ca sa fie sigur ca eu parasesc apartamentul.Cu alte cuvinte am fost data afara desi stiu ca aveam anumite drepturi, am plecat. Numai sa nu mai fiu in preajma lui. Acum sunt in Romania si nu stiu care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmez in vederea finalizarii unui divort. In primul rand eu am resedinta in Austria pe pasaport. Cum trebuie procedat ca sa schimb resedinta pe Romania? Va trebui sa anulez si Meldezettelul? Pot sa fac lucrul acesta prin telefon sau email? Iar apoi? Va multumesc tuturor celor care aveti amabilitatea si rabdarea sa imi dati un sfat.


SusMesaj publicat din Romania
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 06 Mar 2011 17:13 
Avatar utilizator

Membru din: 05 Ian 2009 12:46
Mesaje: 927
Localitate: 1110
Destul de tulburätor si cu sigurantä sotul austriac a mizat pe lipsa ta de informatii in ceea ce priveste statutul täu de sotie.

Nu cunosc motivele care au generat conflictul si ruptura, si nu acestea fac obiectul postärii mele.

Citat:
Desi eu am hotarat sa plec, el si-a adus parintii ca sa fie sigur ca eu parasesc apartamentul.Cu alte cuvinte am fost data afara desi stiu ca aveam anumite drepturi, am plecat.


Statutul de femeie si de sotie iti dädea dreptul sä rämai in acea locuintä, indiferent de situatie.
Numai politia cu un Amtarzt te putea ridica de la domiciliu, si numai in cazul in care conflictul genera asa de departe cä iti puneai tu viata in pericol sau a altei persoane. In acest caz, persoana ridicatä este dusä la un spital de psihiatrie, unde poate rämane cel mult 24 ore färä sä fie internatä pentru tratament de specialitate.

In rest tu aveai Meldezettel acolo, sotul este obligat prin lege sä te intretinä financiar dacä nu ai venituri.
Existä in caz de urgentä, si asta postez pentru cei care citesc, un hotline de la primäria din Viena si anume Frauentelefon:
Frauentelefon - 408 70 66
http://www.wien.gv.at/menschen/frauen/servicestellen/frauentelefon.html

unde un jurist sau altä persoanä de specialitate va räspunde solicitantelor care apeleazä acel numär in caz de urgentä.


Citat:
Acum sunt in Romania si nu stiu care sunt procedurile pe care trebuie sa le urmez in vederea finalizarii unui divort.


In primul rand trebuie sä stii cä actele pentru divort se pot introduce la judecätoria de aici numai dacä tu esti de acord. Deci el färä acordul täu nu poate poate face nimic dacä nu isi ia un avocat.
In acest caz, trebuie sä fii citatä in Romania, la ultimul domiciliu si instiintatä.
Aceasta este legislatia austriacä, cea din Romania nu o cunosc.
Dar cu sigurantä ai posibilitatea sä introduci actiunea de divort si in romania, si cu sigurantä sotul austriac va fi citat acolo.

Deci räspunsul mei este : din Romania nu poti demara decat acolo ceva, consultä un avocat. Aici trebuie sä cädeti de acord si sä introduceti actiunea impreunä.

Citat:
In primul rand eu am resedinta in Austria pe pasaport. Cum trebuie procedat ca sa schimb resedinta pe Romania? Va trebui sa anulez si Meldezettelul? Pot sa fac lucrul acesta prin telefon sau email?


Resedinta din pasaport este rezultatul schimbärii pasaportului si a schimbärii numelui dupä cäsätorie, si a cererii tale pentru un pasaport cu domiciliu in sträinätate.
Ceea ce trebuie sä faci tu in Romania este ca sä fii luatä din nou in spatiu unde ai domicilat inainte, sä iti faci din nou buletin si cu buletinul cel nou sä iti faci alt pasaport.
Probabil cä ti se va cere de aici dovada (Abmeldung) cä nu mai ai domiciliul principal aici.
Pentru a te scoate din registrul central cu domiciliul trebuie sä completezi formularul, sä il semnezi si cu copia de pasaport sä le trimiti la Meldeamtul de pe raza domicilulului din Viena.
Sotul täu nu te poate scoarte singur din evidentä, dacä nu are semnätura si actul de pasaport, insä are dreptul de a cere , si procedura dureazä cel putin 6 luni, si in baza unui control dupä cateva luni, va putea obtine pe cale legalä scoaterea ta din evidenta domicilului principal.


Citat:
Iar apoi?

Apoi...mi-as pune intrebarea ca femeie care incä nu este divortatä de sotul austriac, dupä o reflectare a lucrurilor in prealabil, dacä sotul austriac in baza faptului cä eu nu am nici un venit, nu este obligat prin lege sä mä intretinä financiar si dupä pronuntarea divortului ( Unterhaltsgeld).
Incä ai posibilitatea sä consulti pärerea unui jurist de la Frauentelefon.
Dä-ti mäcar sansa ca de data asta sä o faci in cunostintä de cauzä si färä sä fii pusä sub presiunea nestiiintei.

Mult succes!


SusMesaj publicat din Romania
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 06 Mar 2011 19:50 

Membru din: 06 Mar 2011 12:58
Mesaje: 6
Iti multumesc foarte mult pentru informatiile pe care mi le-ai dat spicegirl. In momentul de fata ma simt foarte slabita psihic si fizic si nu ma simt in stare sa merg din nou in Vienna. Speram cumva sa pot sa fac ceva de aici. O sa mai astept cateva zile ca sa ma calmez putin, sa imi revin dupa aceasta perioada stresanta si probabil atunci voi merge inapoi in Vienna. Ideea este ca eu nu stiu ce are el de gand sa faca. Eu as vrea un divort de comun acord doar ca sa termin cu toata aceasta poveste trista, dar in momentul cand eu l-am intrebat ce intentii are, am primit un raspuns din care nu am inteles prea multe...El mi-a spus ca nu il intereseaza ce fac si cum fac ca sa divortam.Multumesc inca o data.


SusMesaj publicat din Romania
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 07 Mar 2011 06:16 
Avatar utilizator

Membru din: 05 Ian 2009 12:46
Mesaje: 927
Localitate: 1110
Eu sunt convinsä cä povestea te-a marcat, dar as reflecta putin , pentru cä oricum nu mai am nimic de pierdut dacä tot s-a ruinat matrimoniul.

In momentul de fata ai drept de lucru universal pe piata muncii din Austria si incä Meldezettel cu Hauptwohnsitz in Viena.
Astea sunt douä lucruri extraordinare, si oricine de aici iti va confirma acest lucru.
Sä termini cu toatä povestea ar fi ca si cand te resemnezi in fata primului esec, si uneori lupta nu e asa de grea pe cat pare.

Sfatul meu este : nu divorta in nici un fel incä, drepturile obtinute prin mariajul cu austriacul nu le mai obtii asa de usor.
Pe el nu il intereseazä divortul pentru cä cel care bagä actele le il si pläteste, de aici si dezinteresul arätat.

Eu as veni aici si mi-as gäsi urgent de muncä, mi-as inchiria o garsonierä si as porni de la inceput, insä altfel.
As folosi mäcar resursele pe care le am, si nu le-as arunca pe fereasträ din cauza epuizärii.
Si asa schimba macazul. TU esti cea care nu vrei sä divortezi pana cand nu iti rezolvi situatia.

Cred cä cei de acasä te vor incärca cu ceva energie, si dupä aceea vino cu forte noi.
Aici vei primi sfaturile de care ai nevoie, cu riscul de a räni orgoliul masculin.
Insä mi-aduc aminte de o amicä bunä pe forum cunoscutä, care märitatä fiind cu un austriac second-hand de origine romana, nu avea permisul sotului de a frecventa un curs de limba germanä ..."cäci si-asa la ce ii trebuie", spunea elementul din cäminul conjugal...

Si dacä cumva vei alege altä strategie decat cea de a renunta, si vei veni aici, iti dau un ultim sfat: sä iti inchei o asigurare pentru avocati (Rechtsschutzversicherung) obligatoriu.

Sper ca primävara care va o sä vinä sä iti dea puterea si intelepciunea schimbärii.

Numai bine!


SusMesaj publicat din Romania
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 07 Mar 2011 07:48 
Avatar utilizator

Membru din: 04 Mar 2011 18:50
Mesaje: 89
Localitate: 8600
Incearca sa iti revii cat mai repede si sa te gandesti la viitorul tau.
Daca relatia nu a mers...inseamna ca nu iti era destinat...va aparea si cel destinat tie in cele din urma.
Sunt perfect de acord cu Spicegirl...ce a facut sotul tau e abuz...a profitat de faptul ca nu iti cunosteai drepturile...si in combinatie cu supararea provocata ai ajuns sa accepti situatia.
Banuiesc ca nu vrei sa ramai definitiv in Romania si in Austria ai in acest moment foarte multe avantaje.
Intoarce-te si mergi de urgenta la un avocat...dupa ce iti faci acea asigurare,e cel mai in masura sa iti zica cum trebuie sa procedezi.
Am uitat sa intreb....vorbesti germana???
Mult noroc in continuare...sa fii tareeee!!!!!!!


SusMesaj publicat din Austria
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 07 Mar 2011 09:01 
Avatar utilizator

Membru din: 31 Dec 2008 12:59
Mesaje: 676
confirm si subscriu la sfatul dat de spicegirl. sotul tau merge pe ideea de a arata tuturor ca tu ai parasit domiciliul, cu martori, si ca bineinteles el e o victima. e posibil ca raul suferit sa fie doar inceputul, asa ca cine se misca primul cu actele va fi cel care va avea cele mai mari daune materiale.

arata ce s-a scris aici si parintilor sau prietenilor buni. si nu uita ca erai gata sa devii austriac get beget si sa fii aici acasa. nimic nu s-a schimbat la capitolul acesta din punct de vedere legal, iar legea te apara, cu conditia s-o folosesti. Daca n-o folosesti, el va invoca mereu in instanta ca nu ai protestat legal nimic, deci nu a fost abuz.

insa decizia finala e a ta. si ascunsul acasa e o solutie, si plata tuturor speselor e o solutie, si un nou inceput inapoi acasa e o solutie. nu insa cea mai onorabila si nici cea optima pentru TINE, ca OM.

Bafta!


SusMesaj publicat din Austria
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 07 Mar 2011 10:44 
Avatar utilizator

Membru din: 04 Mar 2011 18:50
Mesaje: 89
Localitate: 8600
Dar daca vrei sa ramai in Ro si sa divortezi acolo...

ART. 20
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi
ART. 22
Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman

...acestea sunt extrase din legea 105/1992. Fata de situatia expusa si interpretand textele legale rezulta ca divortul tau ar fi reglementat de legea austriaca. Daca conditiile de divort sunt mai restrictive poti divorta potrivit legislatiei din Romania...facand dovada domiciliului in aceasta tara.
''In situatia in care paratul nu are domiciliul in tara sau domiciliul( sau nu este cunoscut si nu are nici resedinta cunoscuta), actiunea de divort se va introduce la judecatoria in circumscriptia careia domiciliaza reclamantul''

In Austria se aplica legea speciala - Marriage Act 1938 care permite divortul prin acord...

Divortul, ca orice alta actiune juridica, trebuie bazata pe acte si documente, pentru a sustine si dovedi cauza . Pentru introducerea actiunii de divort sunt necesare urmatoarele acte:
Certificatul de casatorie, in original
Certificatul de nastere al copiilor minori, atunci cand este cazul
Acte de proprietate ale bunurilor comune
Lista cu bunurile comune
Lista cu neintelegerile intre soti
Certificat medico-legal, atunci cand este cazul
Orice alte acte in sustinerea actiunii si dovedirea motivelor invocate


SusMesaj publicat din Austria
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 07 Mar 2011 12:05 

Membru din: 06 Mar 2011 12:58
Mesaje: 6
Va multumesc tuturor pentru sfaturi si incurajari. Incerc incet, incet sa constientizez tot ceea ce sa intamplat dar imi este foarte greu. Sa ma intorc in Austria si sa locuiesc acolo nu stiu daca este in momentul de fata o optiune pentru mine. Limba o vorbesc dar nu bine. Probabil cel mai bine este sa mai astept cateva zile si sa imi pun gandurile in ordine iar apoi sa iau o decizie. Oricum sunt constienta ca totul este in favoarea lui. Parintii lui imi spuneau ca el are nevoie de un psihiatru dar in momentul cand el era de fata, situatia se schimba si trecea de partea lui. Lafel si una dintre secretarele lui, care e si o prietena foarte apropiata. Mie imi spunea ca si ea crede ca el are nevoie de ajutor, ca are probleme psihice. Dar in momentul cand noi aveam o dicutie mai aprinsa, totul se intorcea impotriva mea. El probabil se va folosi de orice ca sa intoarca situatia in favoarea lui. El este o persoana care joaca foarte murdar, cu orice. Exact asa a facut si cu fosta sotie si probabil acum cu mine. De aceea nu stiu ce trebuie si pot sa fac eu acum.


SusMesaj publicat din Romania
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 07 Mar 2011 13:20 

Membru din: 21 Feb 2010 18:48
Mesaje: 385
Buna Simona,

Pararea mea e ... sa nu te grabesti prea tare, ca nu iti ajuta la nimic.
Poate ca te intereseaza dreptul de munca in Austria. Nu stiu daca l-ai primit sau nu ...

Dupa cate povestesti ... relatia voastra nu are sanse de a se imbunatatii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te grabesti cu divortul.

Totusi .. nu cred ca trebuie sa ajungeti pana intr-acolo incat sa va santajati si sa .. sa divortati prin proces.
Poate trebuie sa asteptati putin sa va vindecati psihic ... si apoi sa discutati de divort si ce implica acesta.


Nu sunt expert in domeniu, dar cred ca un alt punct care este relevant pentru ecuatie, ese acela de a sti unde v-ati casatori?
In Austria, sau in Romania?

Numai bine,

Sergiu


SusMesaj publicat din Austria
 Profil  
Răspuns cu citat  
 Subiectul mesajului: Re: Divort de un austriac
Mesaj necititScris: 07 Mar 2011 16:28 

Membru din: 06 Mar 2011 12:58
Mesaje: 6
Buna Sergiu,
Suntem casatoriti in Austria. Eu nu am dreptul de munca. Eu nu m-as grabi cu divortul, desi mi-a facut multe, cesi sa comportat cu mine ca si cu ultimul om la despartire, eu as mai astepta. Dar problema este ca nu stiu ce are el in cap,nu stiu ce vrea sa faca. Eu cred ca el are deja pe altcineva si atunci gandul ma duce la ipoteza in care el vrea sa fie liber cat mai repede.Deci, sa bage divort, iar daca eu nu fac nimic ca sa imi schimb adresa, probabil; nici macar nu voi primi actele. El nu stie adresa mamei mele din Romania, acolo unde sunt acum.Niciodata nu a avut curiozitatea sa o afle decand ne-am casatorit. A fost i data, dar nu stie adresa. Oricum m-as gandi sa procedez, sa fac...nu este nimic in avantajul meu. Iar pe langa problemele legale, sunt problemele psihice. Ma simt epuizata, inutila, un nimic...acesta fiind rezultatul convietuirii cu el in cea mai mare parte. Iti multumesc pr sfaturi


SusMesaj publicat din Romania
 Profil  
Răspuns cu citat  
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nouRăspunde Pagina 1 din 2   [ 20 mesaje ]
Du-te la pagina 1, 2  Următorul


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 2 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron
[ Time : 0.057s | 43 Queries | GZIP : Off ]